Bağırsak İltihabı

Bağırsak İltihabı Nedir? Nasıl Önlemler Almalıyız?

Bağırsak iltihaplanması gıda zehirlenmeleri şeklinde birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bu esenlik sorunu tıpta ”karmaşa” olarak değerlendirilmektedir. Bağırsak iltihabında; bağırsağın içinde bulunan ince zar iltihaplanır ve görevlerini yerine getiremez. Belirtileri ayrım edilebilirdir. Tedavi edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. En yaygın olanları ülseratif kolit ve Crohn hastalığıdır. İşte bağırsak iltihabı ve bu sınıfa giren hastalıklar.

 Kolit nelerdir?

Bağırsak iltihabı dendiği zaman akla evvela kolit gelir. Kolit; kalın bağırsağı hedef alır. İltihaplanma sonucunda, kalın bağırsakta şişlik ve tahriş meydana gelir. Bu vaziyet iç astarda ülser yaralarına yol açar. Bu rahatsızlık yaşam standardını ciddi miktarda etkilemektedir.

Kolit niçin olur? Kolit emareleri nedir? Bulaşıcı mıdır?

Kolitin birden fazla nedenden dolayı meydana gelebilir. Her kolit çeşidinin de nedeni ayrıdır. Genel olarak kolit oluşmasının sebebi bağırsağın parazitler, zararlı bakteriler ve virüsler ile iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanmaya neden olan en yaygın bakteriler Salmonella, Yersinia ve E. Coli’dir. Diğer bir yandan ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi durumlar da kolite niçin olmaktadır.  Kolit belirtileri ise eklem ağrıları, eklemlerde şişme, gözde kızarıklık ve yanma hissi, karaciğer fonksiyonlarında bozukluk, cilt döküntüleri, kusma, makatta akıntı, ateş ve titreme, dışkıda kan, ishal, kabızlık, iştahsızlık, kilo kaybı, kansızlık, şişkinlik, karın ağrısı ve kramptır. Kolitin bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan birçok türü mevcuttur. Bulaşıcı olanlar sıvılarla, giysilerle ve temas kanalıyla bulaşabilir. İşte kolit tipleri ve bulaşıcı olup olmama durumları:

    • Proktit: Bulaşıcı olan ve olmayan çeşitleri mevcut.

    • Crohn hastalığı: Bulaşıcı değil.

    • Mikroskobik kolit: Bulaşıcı değil.

    • İskemik kolit: Bulaşıcı değil.

    • Enfeksiyöz kolit: Birçok tipi bulaşıcı.

    • Alerjik kolit: Bulaşıcı değil.

    • Psödomembranöz kolit: Bulaşıcı.

    • Enterit: Bulaşıcı olan ve olmayan birçok çeşide haiz.

    • Ülseratif kolit: Bulaşıcı değil.

Kolit çeşitleri nedir?

 Birçok kolit çeşidi bulunmaktadır. Kolit çeşitlerini şöyleki sıralamak mümkündür:

    • İskemik kolit: Kalın bağırsaktaki kan akışının azalması veya tamamen kesilmesi cevabında oluşan iltihaplanmadır. 64 yaş üstünde yaygın görülen bir kolit çeşididir.

    • Spastik kolit: Spastik kolitin sebebi tam olarak bulunamamıştır. Fakat stres kaynaklı ortaya çıktığını tanınmaktadır.

    • Psödomembranöz kolit: Kalın bağırsakta Clostridium Difficile bakterisinin artması ile meydana gelir.

    • Alerjik kolit: Genellikle inek yada soya sütü alerjilerine bağlı gelişen bu kolit türü çocuklarda meydana gelmektedir.

    • Mikroskobik kolit: Bu kolit türü koljenöz ve lenfosittik kolit olmak üzere ikiye ayrılır. Bu kolit türünün kolonoskopi ile teşhisi mümkündür.

    • Radyasyon kolit: Kanseri tedavisi gören kişilerde radyoterapi kaynaklı olarak bağırsakların zarar görmesi ile ortaya çıkar.

    • Crohn hastalığı & Ülseratif kolit: Crohn hastalığı ve ülseratif kolit; inflamatuar bağırsak hastalıklarının yol açtığı kolit türleridir. Crohn hastalığı ince ve kalın bağırsaklarda görülebilir. Ağızdan makata kadar olan hazım sistemi bölgesini etkileyebilir. Ülseratif kolit ise bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırması kararı oluştuğu düşünülür.

Bağırsak iltihabı için nasıl önlemler alınmalıdır?

Her bağırsak iltihabı hastalığının ve kolit türünün önlem ve tedavisi fark eder. Fakat bağırsak sağlığı için uygulanabilecekler şu şekildedir:

    • Temizliğinden emin olunmayan yerlerden su içilmemelidir.

    • Çatal, bıçak ve kaşık temizliğinden emin olunmalıdır. Gıdalara çıplak elle dokunulmamalıdır.

    • Bir önleyici olarak eller hela sonrası ve yemek öncesi ne olursa olsun yıkanmalıdır.

    • Et ve tavuk benzer biçimde mamüllerin tazeliğinden güvenilir olunmalı ve iyi pişirilmelidir.

    • Bağırsak iltihabına sahip olan kişilerin tertipli ve yeterli oranda su içmesi fazlaca önemlidir. Bu doğrultuda günlük tüketilmesi gereken su miktarı mutlaka tüketilmelidir.

    • Tuvalet ihtiyacı kesinlikle ertelenmemelidir.

    • Sigara ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.

    • Yumuşak ve rahat sindirilebilir yiyecekler seçilmelidir.

    • Bol yağlı, işlenmiş ve rafine şeker içeren besinlerden uzak durulmalıdır.

    • Lifli gıdaların tüketimi konusunda doktora danışılmalıdır.

    • Doktor onayıyla maden suyu, mineralli su ve nebat çayları tüketilebilir.